5 tips voor een gezonde relatie

Verbinding op een diep niveau met een ander en dicht bij jezelf blijven. Ja het kan! Liefde, verliefdheid, seksualiteit, intimiteit, ... prachtige woorden als het goed loopt. Enorme struikelblokken en bronnen van pijn en problemen als het minder goed loopt.


Zelf heb ik een hobbelig relatie parkour achter de rug. Trauma als kind, verlatingsangst, bindingsangst,noem maar op en ik had het. Vandaar de eerste tip ... want zonder deze kun je moeilijk verder.


Tip #1 - Fix je eigen shit!


Ben je verlaten door 1 van je ouders als kind? Waren de dingen thuis niet zoals ze idealiter zouden moeten geweest zijn? Alle begrip en respect ... wil je een goede relatie? Dan is het tijd om aan jouw triggers en pijntjes te werken. Enkel jij kunt die verantwoordelijkheid nemen. Een partner die je hierin steunt is een leuke bonus, maar het eigenlijke werk dient alleen te gebeuren.


Tip #2 - Communiceer en deel


Durf dingen te bespreken en te delen. De ander kan onze gedachten niet lezen en raden. Veel ruzies tussen koppels komen vanuit veronderstellingen dat de ander ons beter kent dan wij onszelf soms kennen. Dit is meestal niet het geval. Een mens is ook geen statisch gegeven, we veranderen doorheen de dag, week, maand en jaren. Je hoeft zeker niet al je geheimen prijs te geven, of elkaar elke seconde van de dag berichten te sturen, maar wanneer belangrijke dingen niet meer bespreekbaar zijn, of er geen gemeenschappelijke taal meer gevonden wordt, is in gelukkige relatie staan tot elkaar heel moeilijk.


"When the impulse to share becomes obligatory, when personal boundaries are no longer respected, when only the shared space of togetherness is acknowledged and private space is denied, fusion replaces intimacy and possession co-opts love." – Esther Perel - Relationship therapist

Tip #3 - Geef elkaar tijd en ruimte