Veganisme en de toekomst van de mens

Zoals velen onder jullie wel zullen weten ben ik veganist. Of toch zoveel mogelijk veganist, in sommige gevallen vind ik de afweging maken tussen extreem voor mijn geloof staan en menselijk zijn net belangrijker. Maar daar gaat deze blog niet over, dat is een heel ander verhaal. Een tijdje geleden vertelde een vriendin me dat volgens vrienden van haar een gezond landbouwsysteem idealiter dieren bevat. Dus als je zelfvoorzienend wil leven, weg uit het 'systeem' dan is het eten van dieren en melkproducten een heel natuurlijk en logisch iets. Nu ben ik echt geen expert als het op landbouw aankomt. Ik ben altijd veel beter geweest in het eten koken dan het eten verbouwen ;) cocreatie dus. Ik heb veel meer aanleg voor spiritualiteit en bewustzijn, dan groene vingers. En dus na die opmerking hield ik mijn mond, ik nam even mijn tijd om hierover na te denken, voor mezelf. Eerste idee: ah ja, maar dan worden die dieren goed verzorgd, en dan opgegeten, prima. Ik ben niet persé tegen het eten van dieren, ik ben vooral tegen de industrie. Ik vind het erg om koeien te zien, de meest trieste diersoort ter wereld (of gelijkwaardige eerste plek met kippen en varkens, maar die zie je minder buiten staan en dus is dat ook minder confronterend).


En toch werd ik deze ochtend wakker met een ander gevoel. Waarom is het toch dat we als mens steeds de neiging hebben om inspiratie te halen voor de nieuwe wereld ... uit het verleden. Mijn specialisatie als healer/reader is vorige levens, en ik kom niet zo vaak in vredevolle stammen terecht, waar alles en iedereen samenleefde in vrede. Waar geen hiërarchie, haat, oorlog, onderdrukking enz heersen. Ik praat dan over de huidige 'beschaving' want van vorige beschavingen weet ik persoonlijk te weinig af. Het is niet zo dat mensen voor de landbouwrevolutie happy happy joy jou waren. Ik kan me zeker vinden in het feit dat het voor dieren vaak beter was vroeger. 100%. Maar was het ideaal. Is dat echt de samenleving die we willen creëren?


Mijn persoonlijke mening en overtuiging: de aarde is sinds 2012 van bewustzijn aan het veranderen. Moeder aarde is een levend wezen, net zoals jij en ik. En in ons leven kunnen we momenten ervaren waar ons bewustzijn hoger (of soms terug lager) wordt, we merken andere kleuren op, we horen andere geluiden, we merken dat we soms vanuit onze buik of ons hart kunnen nadenken, we voelen fijner, ... Kort gezegd dus een hoger bewustzijn. En door dat proces gaat de aarde op dit moment, heel hevig, een prachtige tijd om hier als mens-wezen aanwezig te zijn. Een tijd om echt te gaan invoelen wat we willen meenemen naar de nieuwe wereld en wat we hier willen laten. En voor mij hoort de exploitatie van dieren voor het 'goed' van de mens daar niet langer bij. Ik kan dit volledig zeggen zonder oordeel naar vleeseters, zonder oordeel naar mensen die er anders over denken. Want het hoeft niet 1 manier te zijn, en al zeker niet 1 manier die door ons mensen, met ons mensenverstand, bedacht is. Laat ons maar experimenteren :) Experimenteren met nieuwe manieren. Want uiteindelijk weten we dat hoog trillende wezens niet eten, die hebben dat niet nodig, dus we weten nog niet eens hoe de voeding en onze noden er zullen uitzien na