Mini Lelie ... hoe het allemaal begon

October 14, 2016

Herborist ... een roeping?

 

Tijdens een moeilijke periode in mijn leven besloot ik dat ik iets anders wou gaan  doen. Ik was net mijn job verloren en had nood aan wat rust. Een avondinvulling leek mij ideaal. Reeds lange tijd wou ik enkele lessen vegetarisch koken volgen en zo kwam ik op een infosessie van de Europese academie terecht. Wat hoorde ik daar? een opleiding herborist … zalig! Als kind had ik hier al een grote interesse voor.  Mijn kleine boekje: ‘ Dumonts kleine geneeskruiden lexicon’ was een vast onderdeel van mijn salontafeltje. Dus het doel veranderde en ik stapte buiten met een bewijs van inschrijving voor een 2-jarige opleiding in plaats van enkele losstaande lessen. De beste ‘impulsieve’ beslissing zou later blijken want ik heb mezelf gevonden tijdens die 2 jaar. Ik heb vrienden gemaakt, gewandeld, gelachen, geleerd, gezongen, gedanst, gedronken, gegeten, enz. Maar vooral veel genoten. Het ‘heksje’ in mij is ontwaakt en ik hoop dat het een boeiend en leerrijk leven tegemoet treed.

Mini Lelie ... het ontstaan

 

Ik kwam op het idee voor dit project tijdens mijn 2e zwangerschap, toen ik lid werd van een groep op facebook rond bewust ouderschap. Ik werd er gek van, alles werd zo moeilijk gemaakt dat ik plots snapte waarom mensen afgeschrikt worden. Enkel de producten van dit of dat merk, uren aftellen tot je mocht overschakelen op deze of deze voeding enz. Was dit hoe mensen natuurlijk ouderschap zagen? Dit viel samen met mijn zoeken naar een gepast project, om mijn kennis, opgedaan in de opleiding herborist, om te zetten in de praktijk. Ik begon met een opleiding bedrijfsbeheer en had het geluk een docente te hebben die meewerkt aan een nieuwe economie en openstaat voor verandering. Ze hielp me, samen met mijn klas om mijn project Mini Lelie beetje bij beetje vorm te geven. De juiste mensen kruisten mijn pad. Ik besloot mijn eindwerk en de opstart van Mini Lelie te combineren en kreeg hier goedkeuring voor. Na meer dan een jaar is mijn project geboren, na een boeiende zwangerschap.

 

 

Tijdens een van mijn workshops die ik getest heb naar aanleiding van dit werk, zei een mama dat het leukste was om samen te zitten met andere mama’s. In een ongedwongen en relaxte sfeer. Voldoende ruimte om borstvoeding te geven, vragen te stellen, elkaar aan het woord te laten, ja volgens haar mocht de workshop nog veel langer duren. Ik hoop dat deze sfeer jullie bereikte heeft tijdens het lezen van dit werk. Zwangere vrouwen en mama’s hebben veel nood aan gezelschap en liefde en daar zou ik graag een bijdrage aan leveren.

Mini Lelie ... wat?

 

Mini lelie is een project dat wil aantonen dat natuurlijk en bewust ouderschap helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Met een basiskennis en een beperkt aantal producten kun je al véél bereiken. Ik wil aan de hand van workshops jonge ouders zelfvertrouwen geven om hun eigen gevoel te volgen en niet langer veel geld uit te geven aan ‘natuurlijke’ producten die op de markt zijn. Tijdens deze workshops maken we samen producten en kunnen er ook vragen gesteld worden. 

 

Overzicht workshops

 

Agenda 

 

Mini Lelie ... de naam

 

De witte lelie is een bloem die vaak voorkomt in de mythologie. Zo kun je erover lezen in ' Compendium van rituele planten in Europa':

 

' Het feit dat witte lelies zijn afgebeeld op Egyptische hiëroglyfen, duidt op de diepe betekenis die de oude Egyptenaren aan de plant gaven. De Lelie was gewijd aan Isis, een godin die veel gelijkenis vertoonde met de Frygische Grote moeder, Cybele, en de Griekse godin Rhea. Isis was ook de verpersoonlijking van de vruchtbare aarde, vooral van het vruchtbare land van de Nijl.'

 

Het was niet enkel in Egypte ene symbool van vruchtbaarheid, ook in China, Japan, Griekenland en Rome. De stamper wordt als mannelijk beschouwd, de bloem als vrouwelijk. Daarnaast symboliseert de Witte Lelie sinds mensenheugenis ook onschuld, zuiverheid, kuisheid en vrouwelijkheid.

' De Griekse arts Dioscorides schreef dat de Witte Lelie de bevalling bevorderde, als men twee rokken van de bol aan de barende vrouw te eten geeft.'

 

 

 

Contacteer me vrijblijvend voor meer informatie

Check ook mijn facebookpagina

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017