Etherische olie van de koalaboom, Eucalytpus

October 21, 2016

Eucalyptus etherische olie komt van de Eucalyptus boom. De meest mensen kennen Eucalyptus als voeding voor de Australische Koalaberen. Wat niet zo vreemd is want ongeveer driekwart van de Australische vegetatie wordt gevormd door Eucalyptus bomen/struiken. Er zijn ongeveer 700 variëteiten, maar slechts enkele soorten worden voor de productie van etherische olie benut. De olie wordt onder lage druk gedestilleerd uit het vers geplukt blad en de jonge twijgen. 

Eucalyptus, citroen - Eucalyptus citriodora Hook

 

Deze etherische olie heeft een geur die sterk doet denken aan de geur van citronella - Cymbopogon nardus. De olie kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden:

 

Het weren van insecten

- Verstuiven in de kamer

- In een draagolie aangebracht op de huid (10 druppels op 20 ml basisolie)

 

Verzacht pijn in gewrichten en spieren

- Draagolie (10 druppels op 20 ml basisolie)

- In bad enkele druppels

 

RECEPT: Doe 3 druppels etherische olie van eucalyptus citroen, 4 druppels etherische olie van rozemarijn en 3 druppels gemberolie in 20 ml basisolie. Masseer hiermee de pijnlijke spieren. 

 

Rustgevend

- Draagolie voor massage. De olie wordt aangebracht ter hoogte van de plexus solaris (zonnevlechtcentrum) en op de wervelkolom.

 

Huid

- Schimmelinfecties en zwemmerseczeem, als zalf of in een draagolie.

- Antiroos shampoo, 15 minuten laten inwerken en meerdere keren per week toepassen.

 

Eucalyptus, globulus - Eucalytpus globulus

 

De meest gekende etherische olie van Eucalyptus is de Eucalyptus globulus. Het is een typische winterolie die buitengewoon fris en verkwikkend is met later houtige tonen. 

 

 

De etherische olie kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden:

 

Zuiverend

- Verdampen in de woon- en slaapkamer

 

Ademhaling

- Verdampen maakt de luchtwegen vrij bij verkoudheden en griep

- Inhaleren bij ontsteking van de slijmvliezen

 

RECEPT: doe bij verkoudheid en borstklachten tweemaal daags 2 druppels eucalyptus globulus en 3 druppels tea tree olie in een stoombad. Of meng deze olie in 10 ml basisolie om de borst mee te masseren. 

 

Opmerking: de etherische olie niet langduring gebruiken zonder begeleiding van aromatherapeut of herborist.

Eucalyptus, radiata - Eucalyptus radiata var radiata

 

De eucalyptus radiata is een zachte en zoete eucalyptus die erg geschikt is voor mensen die reageren op de eucalyptus globulus want ze heeft bijna dezelfde eigenschappen. Ze is geschikter voor mensen op leeftijd, kinderen en huisdieren om haar zachtere werking. Ook mensen die sterkt reageren op eucalyptus globulus gebruiken beter de radiata. Deze olie kan wel langdurig gebruikt worden zonder problemen. Verder kan de olie gebruikt worden bij dermale aandoeningen bij kinderen, sterk verdund in een basisolie. 

 

RECEPT: Doe bij koorts 2 druppels etherische olie van eucalyptus radiata in een lepel melk, doe dit in je ligbad bij het badwater. 

Eucalytpus, smithii - Eucalyptus smithii

 

Deze variant van de eucalyptus boom wordt onder andere gebruikt als timmerhout. Daarnaast staat hij bekend om zijn zachte werking voor kinderen. Vooral bij baby's raadt men het gebruik van eucalyptus globulus af en verkiest men de variant smithii. De olie heeft een fruitige en warme geur. 

 

Spiritueel en psychologisch

 

De etherische olie van de verschillende eucalyptus past zich aan je bioritme aan. Je kunt deze dus zonder probleem doorheen de hele dag verstuiven in je woon- en slaapkamer. 's Morgens heeft de olie energie en 's avonds werkt ze rustgevend en ontspannend. Mag ook verdamt worden in ruimtes waar dischussies gevoerd worden, of ruzies plaatsvinden. Verdrijft negatieve energie. 

 

Je kunt de oliën prima gebruiken indien je problemen hebt om je te kunnen concentreren of lichamelijk en geestelijk uitgeput en verzwakt bent. Verdamp deze olie in ziekenkamers, hij zuivert de atmosfeer en bevordert de genezing. De olie beschermt eveneens tegen negatieve gedachten. 

Enkele richtlijnen voor een veilig gebruik van etherische olie

 1. Enkel inwendig gebruiken op aanraden van iemand gespecialiseerd in aromatherapie.

 2. Oppassen tijdens de zwangerschap, als u net bevallen bent of borstvoeding geeft.

 3. Verdunnen alvorens aan te brengen op de huid en eerst testen of je niet allergisch bent (breng een druppel verdund aan op de huid in je binnenarm). 

 4. Etherische olie uit citrusvruchten is fototoxisch, dit wil zeggen dat er reactie optreedt met zonlicht. Mijdt directe blootstelling aan sterke Uv-straling of zonlicht de eerste 12 uur na het aanbrengen.

 5. Oppassen bij hoge bloeddruk, epilepsie en astma.

 6. Dosering aanpassen voor baby’s en kinderen:

  • Baby’s tot 2 jaar: 1 druppel olie van roomse vanille of rozen of lavendel in 20 ml amandelolie voor algemene huidverzorging.

  • 2 tot 10 jaar: helft van de aangegeven doseringen

  • Kinderen boven 10 jaar: mogen zelfde dosering gebruiken als volwassenen

 7. Oudere huid: helft van de dosering indien de huid teer is en bijna doorschijnend.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017