Zwangerschap en kwaaltjes

October 28, 2016

Er kunnen allerhande kwaaltjes ontstaan tijdens de zwangerschap. Er worden hierbij soms geneesmiddelen vanuit de reguliere geneeskunde voorgeschreven. Andere keren wordt gezegd dat er niets tegen kan gedaan worden … het hoort erbij. Laat mij nu geen fan zijn van deze beide antwoorden. Tijdens mijn beide zwangerschappen ging ik op zoek naar alternatieven. Hier volgt een lijst van veelvoorkomende kwalen met een gepaste remedie.

 

 

Ochtendmisselijkheid

Appelazijn op je nuchtere maag, of ruiken aan een schijfje citroen tijdens de dag als je de misselijkheid voelt opkomen. Ook regelmatig kokosolie gebruiken helpt. Als je niets kunt binnenhouden, probeer dan zoveel mogelijk te eten waar je zin in hebt, ook al is dit chocolade en dergelijke. Beter iets dan niets.

Striemen

Massageboter voor de zwangere buik (workshop zwangerschap) ook het insmeren van kokosolie kan helpen.

Spataders

Voorkomen! Overgewicht, te lang staan, te lang zitten en dan vooral met je benen over elkaar, extra warmte op de benen en knellende kledij kunnen spataders veroorzaken probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden. Slapen met je voeten iets omhoog en het dragen van elastische zwangerschapskousen kunnen helpen voor de bloeddoorstroming.

 

RECEPT: Kompres ter verlichting: oogst een stukje smeerwortel, snij en plet het fijn met calendula infuus en een scheutje ethanol. Laat minimum 1 uur staan tot je een slijmerig papje krijgt. Gebruik dit smeersel als een kompres op de pijnlijke aderen. 2 maal daags een kwartier.

 

 

Brandend maagzuur

Kokosolie gebruiken in je voeding, Vermijd koolzuurhoudende dranken en dranken met cafeïne, deze verslappen je maagingang. Indien je het moeilijk vindt om deze te laten kijk dan voor alternatieven bv-chicorei koffie of vruchtensappen met licht bruisend mineraalwater. Melk en yoghurt kunnen kort verlichting bieden (kaas niet!!), dus een glas melk drinken voor het slapengaan kan een goed idee zijn. Maagzuurremmers hebben geen invloed op de baby want ze worden niet door het lichaam opgenomen, dit kun je dus nemen indien niets anders werkt en je er te veel last van hebt.

Duizeligheid en flauwvallen

Lichte been- en bil oefeningen doen zorgt ervoor dat het bloed gemakkelijker naar je hoofd kan stromen. Vermijdt volle zon en eet de hele dag door lichte, eiwitrijke maaltijden als je veel last hebt van flauwtes. Een banaan of een milkshake kunnen wonderen doen. Indien mogelijk zit zoveel mogelijk neer, aarzel niet om een zitplaats te vragen op de bus of tijdens het wachten, beter dit dan flauwvallen.

Emotionele onrust

 

 

Etherische olie van rode mandarijn kan helpen. Zoek ook veel het gezelschap van mensen waar je je goed bij voelt. Voor de een is dat zijn mama, voor de ander vriendinnen. Ik had tijdens mijn laatste zwangerschap erg veel aan de wekelijkse zwangerschaps yoga, ik heb daar ook enkele fantastische vriendinnen aan overgehouden. Maak duidelijke afspraken met je man en probeer hem uit te leggen dat de veranderingen niet enkel lichamelijk zijn. Er bestaan daar goede boeken of infosessies rond.

Aambeien:

Zalf op basis van toverhazelaar, verstuiver in de badkamer met een mengsel van zuiveringszout en water (voor wanneer het jeukt, op een beetje toiletpapier verstuiven en zachtjes deppen). Citroensap verstuiven bij zwelling. Als er bloed aan te pas komt zoek je best hulp van een arts.

Slapeloosheid

Kamille infuus drinken, cafeïne vermijden en indien mogelijk kort na de middag een dutje (20 tot 90 minuten, niet langer). Onderzoek heeft uitgewezen dat zwangere vrouwen die in de namiddag een dutje doen ’s nachts beter slapen.

Rugpijn 

Osteopaat, cranio-sacraal therapie, voldoende rust. Een goeie oefening is ook met je bekken draaien: Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en eén been iets naar voren (voor je evenwicht). Draai dan je bekken heel rustig enkele keren naar voren, opzij, naar achteren en opzij zonder je bovenlichaam te bewegen. Doe dit een paar keer per dag tot de rugpijn over is. De aanschaf van een yoga bal is ook zeker een aanrader, hierop kun je zitten wanneer je pijn hebt in je bekken of rug, het verlicht de spanning. Deze bal komt ook van pas tijdens de geboorte. Vermijd schoenen met hakken, hoe platter hoe beter.

Obstipatie

Kokosolie gebruiken in je voeding en krulzuring infuus drinken. Voldoende bewegen en vezels eten. Hou nooit je ontlasting op, pers niet te hard en zorg dat je niet te lang op het toilet zit. Dit alles om obstipatie en aambeien te vermijden.

Vermoeidheid

Krulzuring in geval van ijzertekort en bloedarmoede, in combinatie met brandnetel. Voldoende rusten!! Luister naar je lichaam, zeker in het eerste en laatste semester is slapen wanneer mogelijk een must.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017