Tips voor haarverzorging: Natuurlijke haarkleuring

November 11, 2016

Natuurlijke kleuring

Al in de oudheid verfden vrouwen hun haar met natuurlijke producten. Dit wint opnieuw aan populariteit omdat ze het haar en de hoofdhuid ontzien, in tegenstelling tot chemische kleuring. Ook scoren ze met hun veelzijdigheid aan kleurschakeringen. Het vereist wat oefening om een natuurlijke haarkleuring toe te passen en het is raadzaam de kleur eerst op een klein stukje haar toe te passen. 

Blond

Lichter effect: Giet 150 ml kokend water op het sap en de geraspte schil van een onbehandelde citroen en laat dit 30 minuten trekken. Zeef en roer er 1 eetlepel appelazijn door. Doordrenk het pas gewassen haar gelijkmatig met dit mengsel en spoel het er na 15 minuten uit met warm water. Doe dit 1 keer per week.

 

Intensief oplichtend blond: Giet een beetje kokend water over 150 gram kamillebloemen en laat dit 30 minuten trekken. Giet het water af en de bloemen samen met 100 gram gedroogde, fijn gewreven rabarberwortel in een schotel. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en zoveel heet water dat er een goed smeerbare pasta ontstaat. Breng deze pasta met een breed penseel op, dek het haar af met plasticfolie en laat de kleurstof 30 minuten inwerken. Spoel uit en was het haar. 

 

Bruin

Heldere bruine kleur: meng 1/2 kop neutrale henna met 1 kop fijngemalen walnoot schillen en leng dit aan met kokend water tot er een goed smeerbare pasta ontstaat. Roer hier 1 theelepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie door. Breng met een breed penseel aan op het haar. Bedek het haar met plastiekfolie en laat de kleurstof 20 tot 30 minuten inwerken. Spoel uit en was na. 

Middelbruine haarkleur met een roodachtige waas: vermeng 100 gram gemalen uienschillen met 50 gram fijngewreven sandelhout en 1 eetlepel olijfolie. Voeg hieraan zoveel kokend water toe dat een goed smeerbare pasta ontstaat, en breng deze aan met een breed penseel. Bedek het haar met plastiekfolie en laat de kleurstof 20 tot 30 minuten inwerken. Spoel uit en was na. 

Zwart

Recept voor alle natuurlijke haarkleuren: vermeng 3 eetlepels zwarte thee met 1/2 kop henna poeder, 1 eetlepel olijfolie en 1 theelepel appelazijn. Langzaam voeg je kokend water toe zodat er een smeerbare pasta ontstaat. Je brengt deze aan met een breed penseel, bedekt het haar met plastiekfolie en laat de kleurstof 30 tot 40 minuten inwerken. 

 

 

Intensievere tint: 4 eetlepels gedroogde salie, 2 eetlepels gedroogde rozemarijn en 1 eetlepel citroensap met 400 ml, op een laag vuurtje laten trekken. te gebruiken als spoeling na het haar wassen. 

Rood 

Donkerbruin wordt mooi rood door het gebruik van henna poeder. Lichtbruin haar kan een worteltjeskleur krijgen. Meng 1 kop rode henna poeder met 250 ml lauwwarme zwarte thee en 1 eetlepel olijfolie. Breng aan op het haar en overdek met plastiekfolie, omwikkel het daarna nog met een handdoek. Spoel het haar enkele keren uit na 2 uur en was het met je normale shampoo. 

Grijs haar bijkleuren

Grijs haar donkerder maken: giet 100 ml water over 4 eetlepels gedroogde salie en 1 theelepel zwarte thee. Laat dit mengsel 30 minuten trekken en zeef. Doordrenk het haar met het lauwwarme mengsel en spoel na 30 minuten uit het haar, bij voorkeur met lauwwarm water. 

Kleurspoelingen 

Kleurspoelingen zijn makkelijk te maken door bij het haar wassen thee, koffie of een kruidenaftreksel aan het laatste spoelwater toe te voegen. Hiervoor gebruik je 6 eetlepels kruiden op 500 ml water, laat dit op een zacht vuurtje 30 minuten trekken en zeef het daarna. Voor licht haar neem je kamille bloesem, goudsbloem bloesem, geelwortel, rabarberwortel en citroenschil. Voor donker haar salie, rozemarijn, walnoot bladeren, koffie en zwarte thee. Voor grijs haar korenbloemen of heemstbloesem. 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017