Tips voor haarverzorging: enkele leuke huis-tuin en keuken receptjes

December 10, 2016

Eiershampoo, zelfgemaakte haargel, olijfolie, enz... dingen die je in de supermarkt kunt kopen of misschien zelf al in de keukenkast staan hebt... en een fantastische basis vormen voor natuurlijke haarverzorging.   

Zeepkruidshampoo

Snij 10 zeeepkruid stengels met bladeren fijn. Breng het met 500 ml water aan de kook en zeef het na 15 minuten. Voeg aan dit mengsel 2 handvol verse kruiden naar keuze toe 

- vet haar: pepermunt of witte dovenetel

- dof haar: peterselie of rozemarijn

- droog haar: echte heemst of smeerwortel

- normaal of fijn haar: brandnetel of paardenstaart

Laat alles afgedekt afkoelen, zeef opnieuw en doe de shampoo in een fles. 

Eiershampoo

Roer 1 eiwit en 2 eidooiers goed door elkaar. Voeg daarna 1 theelepel honing, 1 eetlepel olijfolie en het sap van 1 citroen toe. Roer goed. Maak je haar nat en masseer het mengsel in je haar en op je voorhoofd en laat het goed inwerken. Gebruik dit mengsel altijd direct na het bereiden, je kunt het niet bewaren. 

Avocado haarmasker

Pureer een avocado met een staafmixer en voeg 125 ml kokosmelk eraan toe. Meng tot het een mooie substantie is en smeer daarna in je haar. Laat het 10 tot 15 minuten trekken. Het masker voedt en verzacht je haar.

Fruit haarmasker voor zacht haar

Pureer 1/2 banaan, 1/4 avocado en 1/2 cantaloupe meloen tot een glad mengsel. Voeg tijdens het pureren 1 theelepel tarweolie, 1 theelepel yoghurt en een halve theelepel vitamine E olie toe. Masseer het mengsel voorzichtig in je haar en laat 10 tot 15 minuten trekken. Spoel het daarna heel goed uit, je haar is zacht en ruikt fantastisch :)

Zoet haarmasker tegen droog haar

Roer 1 eetlepel suikerstroop en 2 eidooiers door elkaar, dat is lastig. Voeg, eens ze goed gemengd zijn, 60 ml olijfolie of amandelolie toe. Smeer het haar voorzichtig in je haar en werk het naar de puntjes toe. Laat 10 tot 15 minuten intrekken, was je haar daarna grondig uit, het is niet gemakkelijk om alles er goed uit te krijgen, maar nadien heb je super zacht en gevoed haar.

 Honingmasker voor droog en normaal haar

 

Meng 125 ml honing en 65 ml olijfolie (bij droog haar) of 30 ml olijfolie (voor normaal haar). Neem telkens een klein beetje van het mengsel en werk dit door je haar, ga door tot je haar helemaal is ingesmeerd. Zet een douchemuts op en laat het masker 30 minuten zitten. Was daarna je haar. 

Brandneteltonic tegen droge hoofdhuid en roos

Kook 0.5 liter water, neem van het vuur en voeg 1 kop brandnetels toe (hele planten met stengels). Laat dit zeker een uur trekken en zeef het water daarna. Gebruik dit water als laatste spoelwater voor je haar. 

Kruidenspoeling

Neem  500 ml kokend water en giet dit over 1 theelepel doornzaadwortel, 1 theelepel kamillebloemen, 1 theelepel salie, 1 theelepel pepermunt, 1 theelepel lavendelbloemen en 1 theelepel rozemarijn. Laat het 30 minuten trekken en zeef. Voeg daarna nog  eetlepel citroensap toe. Gebruik deze spoeling na het wassen en was niet opnieuw uit. Bij voorkeur lauwwarm te gebruiken. 

Haargel

RECEPT 1: Los een half velletje gelatine op in 250 ml warm water. Roer alles goed door elkaar en doe het mengsel in een potje met deksel. Best bewaren op een koele plek of de koelkast.

 

RECEPT 2: Kook 30 gram heel lijnzaad lichtjes in 250 ml water tot er een wil laagje schuim opkomt. Zeef en voeg een theelepel jojobaolie toe. Best bewaren in de koelkast, is zo'n 2 weken houdbaar. 

 

Meer informatie over natuurlijke haarkleuring? Check mijn andere blog artikelen 

 

Wil je graag eens een workshop shampoo maken volgen? Check mijn agenda voor de volgende

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017