Minerale olie ... de misleiding en het gevaar!!

December 2, 2016

Veel producten bevatten minerale olie ... door de naam is dit erg misleidend en fabricaten van cosmetica pakken daarmee uit. 

Wat is minerale olie? 

Minerale olie is een verzamelnaam voor alles die wordt afgeleid van aardolie. Het wordt sinds 1872 in de cosmetica gebruikt omdat de cosmetica wereld hier goed geld voor krijgt van petroleum bedrijven. Minerale oliën zoals petrolatum, vaseline en paraffine staan op de zwarte lijst van huidverzorgingsproducten maar komen toch voor in 95% van alle producten. Er bestaat geen sluitende chemische samenstelling van minerale olie daar hun beschijving vooral is gebaseerd op het feit dat ze een kleurloze, heldere vloeistof zijn met chemische inertheid. Ze worden vooral gebruikt als goedkope vulstof. 

 

Het is een conserveringsmiddel, er kan niets in groeien dus kan het ook niet bijdragen aan de natuurlijke werking van ons grootste orgaan, namelijk de huid. Het zorgt voor de typische 'smooth look' van de huid met een glanzende schijn. Dit wordt foutief gezien als gezond. De huid heeft van nature eerder een matte uitstraling. 

Wat doet minerale olie met uw huid?

Gebruik maken van minerale olie zorgt voor een sluitend effect van de huid. Het vormt een isolerende laag en zorgt hiervoor dat de huid vele van haar belangrijke functies zoals bijvoorbeeld ontzuren niet meer kan vervullen.

 

MINERALE OLIE TAST DUS DIRECT DE GEZONDHEID AAN!!

 

 • Legt een fictieve glanzende schijn op uw huid: werkt ontstekingsbevorderend ... acné, eczeem, allergische reacties.

 • Bevordert (hyper)pigmentatie

 • Doet lipogranulomas ontstaan

 • Stimuleert de aanmaak van antilichamen: ontstaan auto imuunreacties

 • Minerale olie is volledig huidvreemd en bevat GEEN ENKELE huidverbeterende stof -> de huid stopt met zijn normale werking uit te voeren.

Plantaardige olie als alternatief

 

Enkele plantaardige oliën zijn opgebouwd uit dezelfde bouwstenen als de huid:

 • Sesamolie

 • Jojobaolie

 • Sheabutter

 • Macadamiaolie

 • Teunisbloemolie

Het is van groot belang dat je kieskeurig bent bij het aankopen van plantaardige oliën. Deze moeten steeds koudgeslingerd en bij voorkeur biologisch zijn. Er zijn gevallen bekend waar met plantaardige olie gerommeld werd om deze goedkoper te maken, wees dus op je hoede.

Paraffineverslaving

Door langdurig producten te gebruiken met minerale olie wordt je huid lui, de werking van de natuurlijke huidbarrière zwakt af en dit kan leiden tot volledig inactiviteit. Je huid heeft steeds meer minerale olie nodig om er even glanzend uit te zien. Eenmaal je stopt met deze producten merk je het effect op je huid die zal moeten afkicken. Tijdelijke afkickverschijnselen kunnen zijn; jeuk, huidirritatie, huidontsteking, uitdroging, schraalheid ...

 

 

Hoe herken je een product waar minerale olie in zit?

Op de verpakking: 

 • Mineral oil

 • Petrolatum, Vaseline

 • Paraffin

 • Paraffinum-liquidum

 • Paraffinum-subliquidum

 • Cera Microcristallina

 • Microcrystalline Wax

 • Ozokerit

 • Ceresin

 • Micro Wax

 • Eucerin (mix van natuurlijke en minerale olie)

 • Isoparaffin (C11-12-13-14)

 • Eucerit Microcrystalline wax

 • ...

Ook in kinderproducten worden minerale oliën volop gebruikt! Dit moet ten strengste vermeden worden. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017