Eczeem - verzachtende zalf

April 23, 2017

Tijdens mijn workshops natuurlijke huisapotheek komt vaak de vraag naar een natuurlijke verzorging voor eczeem aan bod. Ik heb een receptje aangepast die je gemakkelijk zelf kunt maken thuis. Contacteer me vrijblijvend voor de ingrediënten of indien je liever de zalf kant en klaar koopt.

 

Er bestaan vele soorten eczeem, gezien het eigenlijk een verzamelnaam is voor verschillende huidaandoeningen. Ik zal hier, gezien ik niet genoeg medische kennis heb om hier verder op in te gaan verwijzen naar onze goede vriend google, of net iets milieuvriendelijker ecosia. Die voor elke klik een boom plant. Nu zijn er wel enkele planten die om hun specifieke eigenschappen altijd kunnen ingezet worden.

Havermout - Avena sativa L.

Een éénjarig zomergewas die waarschijnlijk ontstaan is uit de kruising van de oot met de rode wilde haver in het Midden-Oosten. Het is recenter van oorsprong dan tarwe, de cultivatie ervan begon in het Bronzen tijdperk. Tijdens de middeleeuwen, lang voordat er sprake was van de aardappel in onze regio, was haver een basisvoedsel die werd geprezen om zijn hoge voedingswaarde en versterkende effect. Naast zijn vele eigenschappen bij orale inname kun je haver ook gebruiken in zalven. Dit om verschillende eigenschappen, het werkt namelijk verzachtend en ontstekingswerend.

 

Kokosolie - Cocos Nucifera L. 

De kokospalm is tegenwoordig zo verspreid dat het moeilijk is om nog de eigenlijke oorsprong ervan te achterhalen. Het is een tropische plant die houdt van warmte en vocht, liefst in de volle zon. De vrucht, de kokosnoot en de olie eruit worden als duizenden jaren gebruikt in de tropen. Door zijn meerdere toepassingen is het één van de belangrijkste gewassen wereldwijd. Nadat jaren de verzadigde oliën gebannen werden in een 'gezond' dieet zijn er nu veel aanwijzingen dat kokosolie, zeker voor het verwarmen bij hoge temperaturen erg gezond is. 

In deze zalf gebruiken we kokosolie echter voor zijn voedende en beschermende eigenschappen voor de huid. De olie is tevens hydraterend en verzachtend, ontsmettend, ontstekingswerend en het remt de ontwikkeling van onder andere schimmels.

Echte kamille - Matricaria Recutita L. 

Deze aromatishe éénjarige plant is erg gekend om zijn medicinale eigenschappen. Door de oude Egyptenaren werd kamille beschouwd als de bloem van de zonnegod Ra, omwille van zijn koorts- en ontstekingswerende eigenschappen.

Een Rijnlandse volksspreuk zegt: 'Een goed kopje kamillethee helpt beter dan drie dokters'. Maar niet enkel voor de mens werd het geprezen, ook als plantendokter kent kamille zijn faam. Wegkwijnende planten knappen op als je kamille ernaast plant. Leuk extraatje: echte kamille werd in het jaar 1987, mijn geboortejaar, als geneeskrachtige plant van het jaar uitgeroepen.

Uitwendig heeft kamille volgende eigenschappen; ontstekingswerend, ontsmettend, wondhelend, huidherstellend en jeukstillend. Een must in elke verzorging voor eczeem dus. 

Olijfolie - Olea europaea L.

De wilde olijfboom komt van West-Azië, Egypte en Syrië, vanwaaruit hij verspreid werdover het hele middellandse zee gebied en later ook tot in Amerika, Australië, Europa en de tropen. Werd reeds in prehistorische tijden gecultiveerd, wat het één van de oudste gecultiveerde planten maakt. Het woord olie is ook afkomstig van deze plant.  De Egyptenaren gebruikten reeds olijfolie in hun lichaamsverzorging. De olie is minder geschikt als massageolie of basis voor zalven die geen vettige laag op de huid mogen achterlaten. Maar dit maakt ze des te geschikter voor allerlei toepassingen waar een vetlaagje op de huid gewenst is, zoals bij eczeem. Tevens is de olie jeukstillend, kalmerend, voedend, verzachtend en ontzwellend. 

 

 

RECEPT

  • 50 gram havermout

  • 100 gram kokosolie

  • 15 ml kamille maceraat op olijfolie

  • 3 druppels etherische olie van rozemarijn

  • 1.5 gram aloë vera concentraat 10%

1. Maal de havermout in een blender/foodprocessor tot fijn poeder. 

2. Kokosolie au bain marie laten smelten 

3. Kamillemaceraat en havermout bij gesmolten kokosolie doen en goed roeren

4. Laten afkoelen tot minder dan 40°C en de etherische olie en Aloë vera toevoegen

5. Geheel eens mixen zodat je een zachte zalf krijgt

 

Zin om een workshop te volgen om te leren zalven en maceraten te maken. Check de beschikbare workshops en data

 

Like mijn facebookpagina voor up to date info

Zalven steeds testen op allergische reacties. Breng een klein beetje aan op de binnenkant van de elleboog en wacht een tijdje af. Indien er geen roodheid, jeuk of andere irritatie optreed kun je de zalf veilig gebruiken.

 

De informatie over planten en kruiden haal ik steeds uit het groot handboek geneeskrachtige planten van Dr. Geert Verhelst.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017