Low poo ... Dag 1: Aleppo en azijn

April 26, 2017

Enkele jaren geleden probeerde ik de low Poo methode voor het eerst. Met 1 artikel bij de hand over natriumbicarbonaat en azijn ging ik aan de slag. Eerlijk mijn haar werd er voller van, maar ik had ook constant het gevoel dat het erg vettig was. Daarna maakte ik consequent mijn eigen shampoo (op basis van vloeibare zeep, zetesol en plantacare). De no poo methode bleef me echter roepen ... er was een fascinatie voor die niet te ontkennen was. Ik stapte in de douche vanavond en zag dat mijn dochter al de kamille shampoo had gebruikt voor het haar van haar poppetjes. Vandaag is dus de dag. Dag 1 van mijn nieuwe low poo avontuur en ik zal het met jullie delen want het komt vaak aan bod in de workshops. Mijn idee is als volgt; ik probeer telkens voor een periode een product of tip uit. Dit zal gaan van eieren, aleppo zeep, honing, azijn, ... en vertel hier hoe dat verloopt. Uiteindelijk is het plan om recepten te ontwikkelen met die ingrediënten. We gaan op avontuur.  

 Wat is No poo?

Voordat we kunnen bespreken wat no poo en low poo zijn moeten we misschien eens kijken naar de oorsprong van het 'haar wassen'. Het woord shampoo komt van het hindi woord chãmpo, die op zijn beurt afkomstig is van de plant michelia champaca en letterlijk inmasseren betekend. Eeuwenlang werden in India natuurlijke producten gebruikt als middel om het haar te wassen waaronder de michelia champaca, henna, aloë vera, amandelen en zeepkruid. Ook in andere werelddelen vinden we reeds erg vroeg haar producten terug zo werden bijvoorbeeld In Indonesië verbrande rijstplanten gebruikt. Vanaf de 17e eeuw werd gewone zeep gebruikt. Dit vooral bij kappers en ik rijkere huishoudens. 

Tot in de late jaren 1800 werden mensen aangeraden hun haar 1 maal per maand te wassen. Gewone zeep liet echter een ongezond ogend laagje achter op het haar en Londense haarstilisten vonden dat het beter moest kunnen. Ze kookten de zeep in water en experimenteerden met het toevoegen van allerlei kruiden. Vermoedelijk werd shampoo zoals we die nu kennen ontwikkeld in de jaren 1930 door Kasey Hebert. Langzaam werd de norm verschoven van 1 keer per maand naar elke dag, vooral door de reclame industrie. Hoewel shampoo zeker niet meer zo agressief is als in de beginjaren, toch zijn er genoeg indicaties dat het veelvuldig gebruik van shampoo niet gezond is. Zo is er bijvoorbeeld SLS (sodium lauryl sulfaat) die je haar zo sterk ontvet dat het vaak droog en beschadigd word, net zoals je hoofdhuid. Een ander schadelijk ingrediënt van shampoo is silicone, eraan toegevoegd om glans te geven. Dit is echter schone schijn, en onder dit ‘glanzende laagje’ kan je haar niet ademen waardoor het broos en gevoelig worden en op lange termijn tot haaruitval leiden.

 Geschiedenis en gebruik 

Als tegenkanting op het gebruik van shampoo ontstond de underground bewegingen ‘no poo’ en 'low poo'. Kort gezegd het vervangen van shampoo door natuur en haar vriendelijke producten zoals natriumbicarbonaat, eieren, azijn, … tot zelfs gewoon het wassen met water (no poo). Best begin je aan je no poo of low poo avontuur met het ‘strippen’ van je haar zodat de silicone laag eraf is. Omdat ik reeds 3 jaar mijn haar was met zelfgemaakte shampoo op basis van zetesol en plantacare hoef ik dit niet te doen. Strippen doe je door je haar te wassen met een shampoo waarin een sulfaat zit en geen siliconen. Je kunt hier bij nonkel google meer informatie over vinden.

 

 

 

Daarna kies je een alternatief voor shampoo, dit afhankelijk van het soort haar dat je hebt. Ik heb besloten om eerst even Aleppo zeep en azijnspoeling te testen. En nu even afzien, volgens verschillende bronnen duurt de transitieperiode 2 weken tot 6 maanden… 6 maanden HELP. Wish me luck 😉 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017