Wat is een hydrolaat?

August 30, 2017

Wat is een hydrolaat?

Hydrolaat is kortgezegd de waterfractie na de stoomdestillatie van etherische olie. Wat wil dit nu concreet zeggen? Als men een etherische olie uit een plant wil winnen dan gebeurd dat heel vaak (80%) via stoomdestillatie. In een stoomketel wordt water verhit zodat dit als stoom onderaan naar de ketel waarin de kruiden zitten wordt gevoerd. De kruiden liggen op een rooster en worden door de stoom verhit zonder de verbranden. De vluchtige stoffen worden meegevoerd met de waterdamp en ontsnappen via een gekoelde spiraal. Alles bereikt als vloeistof de scheidingsvaas, de etherische olie drijft boven (destillaat) en het water (hydrolaat) kan worden afgetapt. Een hydrolaat bevat een klein percentage etherische olie (0.02%), hierdoor heeft het erg vaak een lichte geur die vergelijkbaar is met de geur van de etherische olie. Verder bevat het hydrolaat de wateroplosbare stoffen van de plant en de mineralen, microvezels en het chlorofyl. Dit wil zeggen dat de etherische olie en het hydrolaat een verschillende samenstelling hebben en zodoende ook een verschillende werking.

 

Gebruik van een hydrolaat

Hydrolaten kennen verschillende toepassingen:

  • Inwendig: 15 ml hydrolaat op een liter water, gedurende de dag in kleine slokjes opdrinken.

  • Uitwendig:

    • Puur op een wattenstaafje: als lotion op huid en haar.

    • 5 ml hydrolaat in 200 ml water: als mondwater en intiem spoelmiddel (heel geschikte ph waarde voor de intieme zones).

    • 15 ml hydrolaat per liter water als spoelmiddel voor het haar.

Enkele veel gebruikte hydrolaten

Het is erg moeilijk om de samenstelling van een hydrolaat in het algemeen te bespreken, er is hier weinig onderzoek naar gedaan en bovendien hangt het steeds af van  het destillatie proces.

Lavendel – Lavendula angustifolia L.

Het hydrolaat van lavendel laat een heel ander beeld zien dan de etherische olie. Het bevat veel krampstillende eigenschappen, alsook ontsmettende. Het heeft een reinigende en verzorgende werking op de vette huid, bij acne of bij littekenheling. Ook klachten na zonnebrand en insectenbeten kan dit hydrolaat succesvol verminderen. Het verzacht aften en helpt bij brandend maagzuur. Erg geschikt voor het gebruik bij kindjes uitwendig en inwendig om het slapen te vergemakkelijken.

Kamille – Matricaria recutita L.

Het hydrolaat van kamille wordt vooral gebruikt in de dagelijkse huidverzorging, vooral de problematische en gevoelige huid. Het heeft ontzwellende en verzachtende eigenschappen die kunnen ingezet worden bij couperose, acne, verwondingen en eczeem. Ook bij het blonder maken van haren kan het hydrolaat van kamille, net zoals de gedroogde bloemen, gebruikt worden.

Korenbloem – centaurea cyanus L.

Dit hydrolaat is vooral gekend onder zijn andere benaming namelijk oogwater, voor de simpele reden dat het erg geschikt is voor de meest gevoelige plekjes van de huid, zoals de ogen en het brengt irritaties tot rust.

Pepermunt – Mentha piperita L.

De huid wordt gereinigd van bacteriën door het hydrolaat van pepermunt en scheerirritaties worden gekalmeerd doordat het de openstaande poriën dicht. Het werkt erg bevorderend voor de spijsvertering en het zenuwstelsel. Mag niet toegevoegd worden aan badwater door zijn temperatuureigenschappen.

 
Damascus roos – Rosa x damascena P.Miller

Heel gekend hydrolaat voor zijn werking tegen rimpels en om mee te koken (marsepein). Het is een erg aangenaam aroma voor in cosmetische producten, opgepast het is heel duur, goedkope versies zijn synthetisch gemaakt en bevatten niet dezelfde eigenschappen. Het hydrolaat harmoniseert ook de emoties.

Bron: etherische olie, zoektocht naar de essentie van Jacques Berghmans en Jan Margodt.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017