Recept smeerwortelzalf en verwarmende olie

August 31, 2017

Smeerwortel

Het begin van de herfst, tijd om de smeerwortel te oogsten en er een tinctuur of maceratie mee te maken. De smeerwortel heeft zijn naam niet gestolen, het is een smerig werkje. Neem er je tijd voor en denk aan de helende eigenschappen die je huid zo een weldaad zal doen in de aankomende koude. 

 

Smeerwortel is een inheemse plant uit Europa. Werd reeds bij de oude grieken gebruikt bij bronchitis en bloedingen (opgepast, niet meer inwendig gebruiken vanwege alkaloïden) en bij de oude Romeinen was de wond- en breukhelende eigenschap al gekend. Toen gipsen nog niet bestonden bij breuken, werden gewone smeerwortel kompressen gebruikt. Er is geen enkele andere plant die zoveel allantoine bevat! Allantoine prikkelt beschadigd weefsel tot het maken van nieuw weefsel. Het stimuleert de celdeling en gaat ontsteking tegen.

 

Te gebruiken bij

 • (slecht genezende) wonden

 • brandwonden

 • kloven

 • doorligwonden

 • zwangerschapsstriemen

 • acne

 • zweren

 • insectenbeten

 • aambeien

 • eczeem

 • psoriasis

 • kneuzingen

 • bloeduitstortingen

 • verzwikkingen

 • lumbago

 • spierverrekkingen, spierontstekingen 

 • sportblessures 

 • voorkomen en verminderen van littekens

 • reumatische aandoeningen 

Smeerwortel verwerken

Smeerwortel oogsten: plant na 3 of 4 jaar oogsten. Best in de lente alvorens uit te schieten of in de herfst.

Maceraat op Olie van de wortel

Verse smeerwortel schillen en in stukjes snijden, in bokaal doen en overgieten met een olie naar keuze. 1 week laten trekken bij een temperatuur van 40 a 45 °C (heel moeilijk zonder professioneel materiaal) of elke dag 1 keer verwarmen tot 60°. Indien je ziet dat ondanks deze werkwijze er luchtbellen ontstaan: even opwarmen tot 65 °C en constant roeren tot het gebubbel stopt. Zeven en na 12u het water decanteren (zorgen dat al het water en de olie gescheiden zijn, indien nodig herhalen. 

 

Maceraat op Alcohol  van de wortel - tinctuur 

Verse smeerwortel schillen en in stukjes snijden, in een bokaal doen en overgieten met graanjenever of wodka (40°). 3 weken laten staan en goed zeven.

 

Maceraat op water van de bladeren

Verse smeerwortelbladeren in stukken snijden en overgieten met bijna kokend water. 20 minuten laten staan en gebruiken als onderdeel van je badwater bij een pijnlijke rug of spieren.

Recept smeerwortelzalf

 • 15 ml smeerworteltinctuur

 • 20 ml verwarmend olie maceraat met smeerwortel (gember, cayenepeper en mosterdzaad) zie onder

 • 10 gram bijenwas

 • 5 gram cacaoboter

 • 5 druppels rozemarijn etherische olie

 • 5 druppels kruidnagel etherische olie

Doe de oliën samen met de bijenwas en de cacaoboter in een glazen maatbeker. Laat smelten en even afkoelen. Voeg dan de tinctuur toe en roer goed tot het allemaal een mooi mengsel vormt. Eens afgekoeld tot minder dan 40 graden kun je de etherische oliën toevoegen. Gebruik 2 maal daags bij pijnlijke en stramme spieren en gewrichten.

 

Recept verwarmend olie maceraat

 • 2 koffielepels gemalen cayennepeper of 3 verse chilipepers 

 • 5 cm verse, fijngehakte gember

 • 2 eetlepels gemalen of gekneusd mosterdzaad

 • 400 ml smeerwortelmaceraat op zonnebloemolie van koude persing

 

Doe alle ingrediënten samen in een bokaal, plaats deze in een warm waterbad die constant rond de 60 a 70 graden blijft (zeker niet kokend). Laat 3 uur staan en zeef de olie grondig. Daarna overbrengen in een donkere fles en een etiket op bevestigen met de ingrediënten. Deze olie kun je best gebruiken bij harde spieren en pijnlijke gewrichten, opgepast niet toepassen op grote lichaamsoppervlakten

De informatie over planten en kruiden haal ik steeds uit het groot handboek geneeskrachtige planten van Dr. Geert Verhelst.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017