Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

Ons hart, het orgaan die zo tot de verbeelding spreek en voorkomt in ontelbare spreekwoorden en beeldspraken. We kunnen bij emotionele pijn soms letterlijk ons hart voelen breken. Het is van cruciaal belang een gezond hart te hebben voor een lang en gezond leven waar je optimaal van kunt genieten. Helaas zijn hart- en vaatziekten op dit ogenblik de nummer 1 doodsoorzaak ter wereld, met maar liefst 17.2 miljoen slachtoffers per jaar. Hoe komt dit nu en zijn er dingen die kunnen gedaan worden om dit te voorkomen? De voorname boosdoeners zijn roken, ongezonde voeding en te weinig beweging. Indien hier op gelet wordt kunnen 80% van de mensen gered worden. Als dat geen motivatie is…

 

Er zijn ook kruiden die een erg gunstige werking hebben op het bloed, hart en de vaten. Ik bespreek er hieronder 4 samen met hun manier van inname en verwerking. Vooral kruiden die veel flavonoïden bevatten zijn erg goed voor de bloedsomloop en het hart.

Wat zijn flavonoïden?

Flavonoïden zijn vooral gekend omdat ze de kleurstoffen zijn in planten, fruit en groenten. Ooit werden deze stoffen gebruikt als kleurstof voor wol, zijde en katoen. In planten vind men flavonoïden meestal in de buitenste delen van de plant, zoals bij fruit vooral in de schil. Ze dienen, met hun bittere smaak, om insecten af te schrikken en ze reguleren de groei binnenin de plant. Er zijn meer dan 6000 verschillende flavonoïden gekend en komen veelvuldig voor in geneeskrachtige planten.

De eigenschappen die we zoeken als we kijken naar het hart zijn de volgende:

 

1. Beschermen van de haarvaten, bloedstelpende werking. In samenwerking met vitamine C helpen bepaalde flavonoïden de haarvat wanden te beschermen, waardoor deze stabieler zijn, minder broos en minder gaan lekken (spataders, …). Vaak worden ze vitamine P genoemd.

 

2. Stimuleren van de hartspier, bloeddrukverlagend en algemeen stimulerend van de bloedsomloop.

 

Achillea Millefolium L. – Gewoon duizendblad

Duizendblad is een plant die ik me nog levendig herinner uit mijn herboristen opleiding. Op een dag tijdens een kruidenwandeling vertelde onze docente ons namelijk een leuke anekdote. Tijdens een gelijkaardige wandeling had ze eens een student per ongeluk een elleboogstoot gegeven, waarop zijn neus begon te bloeden. Vlakbij stond duizendblad, ze scheurde er vlug een stuk vanaf en propte dat meteen in die student zijn neus. Een remedie uit grootmoeders tijd die werkt! Duizendblad wordt reeds eeuwen gebruikt tijdens oorlogen en dergelijke om bloedingen te stoppen. Volgens de signatuurleer geeft het sterk vertakte blad van het gewoon duizendblad aan dat het vooral geschikt is voor de kleinste bloedvaten, namelijk de haarvaten.

 

 

Duizendblad bevat veel flavonoïden. In combinatie met looistoffen, die bloedstelpend werken, en enkele alkaloïden. Vandaar de fantastische werking voor de bloedvaten. Ook bevat de plant coumarines, de werking daarvan is nog niet zo gekend maar bij sommige planten zorgen ze voor een bloedvat verwijdende werking.

 

Kan in combinatie genomen worden met linde bloemen bij een te hoge bloeddruk. Je kunt een lekkere thee zetten van beide en daar 2 tot 3 tassen per dag van drinken. Opgelet indien je medicatie gebruikt dient dit steeds te gebeurden met de goedkeuring van je arts.

Een lekkere combinatie bij bloedarmoede is duizendblad, brandnetel, jeneverbes en pepermunt. Opnieuw een thee van zetten en 2 tot 3 tassen per dag van drinken.

Allium sativum L. – knoflook

Knoflook is niet weg te denken uit de keuken en de volksgeneeskunde, hij heeft doorheen de eeuwen zijn plaats meer dan verdiend. Volkeren die veel gebruik maken van knoflook in hun keuken hebben minder last van kankers en hoge bloeddruk. Er bestaan heel veel wetenschappelijke studies die dit onderbouwen en vooral gefermenteerde look zou een erg positieve invloed hebben op onze algemene gezondheid.

 

Knoflook bevat erg veel bio-flavonoïden, dit zijn flavonoïden die van nature voorkomen in de plant met vitamine C. Verder komen er organische zwavelverbindingen (sterke geur) en etherische olie in voor. Het geheel samen maakt look een ongelooflijk tonicum voor hart- en bloedvaten. Onder andere te gebruiken bij: oplossen van bloedstolsels, cholesterol verlagend, bloeddrukverlagend, beschermen van de hartspier tegen zuurstoftekort, voorkomen van trombose, koude handen en voeten, voorkomen van bloeddrukaandoeningen bij diabetici. Daarnaast sterkt knoflook de immuniteit en voorkomt het griep.

 

Best is van knoflook om medische redenen, bij een bepaalde aandoening, in te nemen in poedervorm of de gefermenteerde vorm (de gefermenteerde vorm heeft de voorkeur bij een nood aan diepere therapeutische werking. Omdat in dit fermentatie proces de sterk irriterende zwavelbestanden, die nauwelijks merkbaar zijn bij kleine hoeveelheden, maar erg sterk bij de nodige hoeveelheid om medicinaal ter werken, omgezet zijn in wateroplosbare en niet-irriterende bestanddelen). Ook rauw, ter preventie van hart problemen, 2 a 3 teentjes per dag innemen (nooit meer dan 3).  Hoge dosissen of indien je reeds medicatie neemt, altijd onder begeleiding van een arts.

 

Cinnamomum verum J. Presl – Kaneelboom

Kaneel werd in de geschiedenis vooral als verwarmend kruid erg geapprecieerd. Alle klachten door koude zoals verkoudheden en reumatische pijnen werden met kaneel behandeld. Omdat men aannam dat het hielp bij verkoudheden, hoest en virale infecties werd kaneel in heel veel winterse gebakken en desserts verwerkt, alsook in wijnen.

 

Bij de preventie van hart- en vaatziekten kent kaneel vooral zijn werking omdat het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd en diabetici beschermt door complicaties te voorkomen. Dit laatste komt omdat kaneel het enzym aldosereductase (glucose omzetten tot sorbitol). Sorbitol speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten ten gevolge van diabetisch. Kaneel verlaagd ook algemeen de bloedsuikerspiegel en heeft een insuline achtige werking, waardoor glucose beter in de cellen wordt opgenomen. Al deze werkingen komen voort uit het hoge gehalte flavonoïden die te vinden zijn in kaneel en vooral voorkomen in het droge poeder. Preventief kun je kaneelpoeder door je muesli, yoghurt, honing mengen bij het ontbijt, met een maximum van 5 gram per dag. Er zijn mogelijk interacties met bloeddrukverlagende medicatie, indien je deze neemt best een arts contacteren.

De informatie over planten en kruiden haal ik steeds uit het groot handboek geneeskrachtige planten van Dr. Geert Verhelst.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wereld Hart dag: een gezond hart met volgende kruiden

September 28, 2017

1/8
Please reload

Recente berichten

December 13, 2017